Cara Nak Masak Ketam Masak Lemak

6 ekor ketam bersaiz besar. KETAM MASAK LEMAK Resepi asal.


Resepi Ketam Masak Lemak Cili Api Sedap Tube

30 biji cili api kampung.

. Nak belajar cara masak ketam masak lemak cili api. Panaskan minyak goreng ketam kemudian ketepikan. Tak perlu bahan yang renyah boleh guna bahan yang ada didapur anda sahaja.

Bahan yang telah lumat dikisar dimasukkan ke dalam periuk bersama dengan 2 batang serai yang telah diketuk. Resipi ini sememangnya mudah untuk anda yang baru berjinak-jinak. Jom kita cuba koleksi resipi ni confirm puas hati.

12 kg santan segar pekat. Nanti nak masak tinggal goreng je. Kacau selalu ya supaya santan tidak pecah.

Masukkan bahan tumbuk dan serai ke dalam periuk bersama secawan air masak hingga mendidih. Apa yang sedap untuk masak ketam sekali sangat masak gulai. Kedua bahan2 perencah iaitu bahan2 yang kita kisartumbuk halus.

Semua tahu yang harga seekor ketam bukannya murah kalau dapat ketam yang tidak elok atau tidak segar pasti rasa geram jugakkan. Mudah je cara nak buat. Ketam ni bukan lauk yang kita masak hari-hari tapi bila teringin nak makan ketam pasti kena masak jugak.

Ketam merupakan antara menu makanan laut kegemaran ramai. Pertama bahan2 utama seperti ketam udang ikan ayam dan sebagainya haruslah segar. Kemudian masukkan air asam jawa garam dan gula secukupnya.

Chef Hanieliza Bahan-bahannyer 4 ekor ketam - dibersihkan 2 cwn santan cair 2 cwn santan pekat 1 biji ubi keledek - dipotong dadu 1 helai daun kunyit - dimayang atau koyak2 aje. Memang sibuk la dok melayan depa semua. Masukkan pes cili cili merah kisar dan sos cili kacau hingga pecah minyak.

3 helai daun kunyit dikoyak-koyak. MASAK LEMAK KETAM NANAS BAHAN-BAHAN 15 kg ketam merah saiz. Lagi-lagi kalau menggunakan ketam betina isinya banyak dan manis berjuicy.

Bahan-bahan yang diperlukan adalah. Dengan isinya yang manis ditambah dengan rasa pedas masin memang bertambah-tambah lah nasi kan. Masukkan asam keping serai dan garam.

Masak lemak cili api ni antara masakan bersantan yang paling senang nak dimasak. Lepas tu ketuk sedikit penyepitnya supaya mudah untuk mengeluarkan isinya nanti. 3 helai daun kunyit dikoyak-koyak.

Dalam menu masak lemak biasanya ada beberapa pekara yang perlu diambil kira. Tumiskan bawang holland bersama bawang putih sehingga wangi. So kat sini den kongsikan cara masak gulai ketam style den selalu masak.

Jom lihat resipi di bawah yang boleh anda ikuti. Kulit popia adalah sejenis pastri yang nipis. Ia boleh dihidangkan dalam pelbagai gaya serta cara masakan.

Nak masak ketam lemak cili api mudah je. Nak update blogpun tak sempat wpun saya sempat tangkap gambaq masakan pada hari Jumaat tu. Apa kata cuba Resepi Ketam Masak Cili Telur Pecah pulak.

Tumis bawang besar bawang merah bawang putih halia dan serai hingga wangi. Ada sesetengah orang kalau masak lemak ni langsung tidak menggunakan bawang dalam masaknya. 2 batang serai dititik.

Kisarkan atau tumbuk cili padi bawang dan kunyit hidup. 1 cawan air. 1 cawan air.

30 biji cili api kampung. Susah nak cari ketam masak lemak cili padi ni. Kerat 2 setiap seekor.

Ketiga ialah kuahnya sama ada guna santan air rebusan dan sebagainya. Garam dan serbuk perasa. Resepi perkongsian hari ni sesuai buat anda yang pertama kali nak cuba hidangan Popia Carbonara ini atau buat anda yang.

Di dalam periuk masukkan air dan ketam bersama dengan bahan yang telah dikisar dan didihkan. Kali ni jom saya bawakan resepi ketam masak cili api yang pasti buat anda terliur. Bahan-bahan yang diperlukan adalah.

Kemudian masukkan pati santan. 12 kg santan segar pekat. Garam dan serbuk perasa.

Gaulkan ketam dengan bahan kisar halus dan masak seketika selama lebih kurang 5 minit. 1 btg serai - diketuk yg ni ita tambah garam secukup rasa Bahan dikisar 10 biji cili api 2 tangkai cili merah. Dan keempat herba2 wangi seperti daun.

Orang Negeri Sembilan kadang-kadang panggil gulai kuning. Kemudian tutup periuk dan biarkan api perlahan. 2 batang serai dititik.

Supaya bawang dan cili masak-takut sakit perut Masukkan kepah santan dan tambah air hingga paras kepahMasukkan juga garam gula dan asam kepingKacau hingga mendidih. 6 ekor ketam bersaiz besar. Biasanya masakan tu resepi orang Negeri sembilan.

Bersihkan ketam dan leraikan bahagian kaki yang bersepit. Setelah air dari bahan kisar dan ketam juga nenas agak kering masukkan santan. 2 inci kunyit hidup.

Ketam dibersihkan kemudian tos. Siput Sedut Masak Lemak By. Kemudian tuang santan kacau perlahan.

Garam Gulaperasa. Tunggu sehingga ketam bertukar warna agak kemerahan kemudian masukkan santan. 2 inci kunyit hidup.

Keluarkan minyak dari kuali tinggalkan sedikit untuk menumis. 1 paket isi ketam. Ketam ni keistimewaannya seperti seafood lain juga.

Kacau perlahan dan biarkan mendidih selepas itu masukkan garam serta serbuk perasa. Cara cara memasak. So kat sini den kongsikan cara masak gulai ketam style den selalu masak.

Kalau masak dalam kuah lemak manis air ketam. Masukkan bahan yang dikisar dalam periuk kemudian masukkan air secukupnya dan serai. Petang tu jugak Cik Abang suruh saya masak Laksa Lemak katanya teringin nak makanHari Sabtu pulak saudara mara saya datang makan tengahari kat rumah.

Ketuk kulit ketam dengan lesung batu sehingga kulit sedikit pecah supaya senang dimakan kemudian.


Resepi Ketam Masak Lemak Cili Padi Yang Kaw Dan Menyelerakan Tak Berbau Dan Tak Muak Daily Makan


Resepi Ketam Masak Lemak Cili Api


Resepi Gulai Ketam Masak Lemak Cili Api


Resepi Ketam Masak Lemak Keledek Sedap Dan Mudah Resepi My

No comments for "Cara Nak Masak Ketam Masak Lemak"